Change search
ExportLink to record
Permanent link

Direct link
BETA

Project

Project type/Form of grant
Project grant
Title [sv]
Situerade perspektiv på vattenkraftsexploateringen i Sápmi: Sveriges tekniska expansion på 1900-talet och dess påverkan på ursprungsbefolkningen
Title [en]
Situated perspectives on hydropower exploitation in Sápmi: Swedish technological expansion in the 20th century and its impacts on indigenous peoples.
Abstract [sv]
Svensk industrialisering inskriver sig som en del i den globala historien av koloniala relationer och teknologisk expansion. Svensk industrialisering har studerats ur ett flertal historiska perspektiv. Dock finns ännu många luckor att fylla beträffande historiska studier av svensk industrialisering på 1900-talet i förhållande till ursprungsbefolkningen samer. Dessutom saknas i stor utsträckning studier som sätter samer som historiska subjekt istället för som antropologiska objekt. Det är en sådan undersökning som här föreslås. Fallstudien och den empiriska basen för undersökningen är vattenkraftexploateringen i Sápmi, där Lule älven utgör geografiskt fokus. Målet är att identifiera situerade erfarenheter av lokalbefolkningen, där en särskild inriktning görs på att synliggöra samiska kvinnor med anknytning till rennäringen. Här identifieras olika synpunkter och perspektiv, opposition och protester samt det utrymme som gavs för dessa i samband med beslut om vattenregleringar och kompensationer. Uppgiften består således i att beskriva och analysera huruvida vattenkraftsexploateringen kan anses utgöra en exponent för en svensk hypermodernitet, kopplad till idéer om såväl rationalitet som solidaritet, och om denna hypermodernitet kan dekonstrueras som en kolonial process, med motsvarighet till liknande koloniala processer runtom i världen. I detta ingår att analysera på vilket sätt denna modernitet haft betydelse för genusrelationer i såväl det samiska samhället som det svenska.
Principal InvestigatorÖhman, May-Brit
Coordinating organisation
Uppsala University
Funder
Period
2008-07-01 - 2010-06-30
Identifiers
DiVA, id: project:3193Project, id: 2008-00683_VR

Search in DiVA

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar