Driftstörningar på Banverkets signalsystem orsakar ofta störningar på tågtrafiken. Banverket lägger årligen ner stora summor på underhåll som syftar till att förebygga signalfel. Kunskapen om vilken effekt underhållsinsatserna verkligen har är dock bristfällig. Detta examensarbete är ett försök att förbättra kunskapen på detta område.
Examensarbetet behandlar i första hand samband mellan fel och underhållsinsatser på järnvägens signalsystem. Dessutom behandlas i viss mån vilka övriga faktorer som kan påverka felen och en del förslag på åtgärder för att minska antalet fel tas fram.
För fem olika bansträckningar i Banverkets Östra region har uppgifter om underhållsinsatser och felutfall sammanställts. I huvudsak är det åren från 1989 till 1995 som undersökts. Bansträckningarna är valda så att de täcker in ett brett spektrum av olika trafiksituationer. Utgångspunkten för arbetet har varit det datoriserade felrapporteringssystem som varit i drift sedan 1985. Uppgifter om underhållsinsatser har samlats in som muntliga uppgifter. De mer omfattande underhållsinsatserna eller, som Banverket benämner dem, reinvesteringarna utgörs av spårbyten, byte av ställverk och periodiskt byte av signallampor.
För att kunna göra en jämförelse mellan felutfallet på gamla bansträckningar kontra nya, finns en endast ett år gammal bansträckning med i materialet. För att jämförelsen skall bli rimlig har antalet fel dirigerats med antalet av den aktuella anläggningsdelen och på detta sätt har jämförelsetal framräcktas.
Med utgångspunkt i statistiken och med hänsyn tagen till erfarenheter och förslag från Banverkets personal har några i mitt tycke relevanta förslag på åtgärder för att minska antalet fel tagits fram.
Generella slutsatser har visat sig svåra att härleda. För vissa bansträckningar förefaller det som att underhållsinsatser förebyggt fel på signalsystemet. I andra fall har felen till och med blivit fler under och efter underhållsinsatser. Den enda tydliga förbättring som kunnat härledas ur materialet beror på byte av kontrollkontakter i växlar. Examensarbetet pekar även på att vissa fel skulle kunna undvikas genom ändrade arbetsrutiner. I många fall verkar det dock som att omkonstruktioner är det mest realistiska sättet att förebygga fel.