Volvo Aftersales har under de senaste åren genomgått en rad större förändringar, bland annat omorganisation och ny distributionsstrategi. Från att tidigare ha varit ett lager för både lastvagns- och personvagnsdelar, är det nu ett renodlat lager för personvagnar. För att kunna möta marknadens krav på allt kortare ledtider, snabbare leveranser, ökad flexibilitet och högre servicegrad, måste lagerhållningen ständigt förbättras och effektiviseras. Ett allt vanligare verktyg för att hitta förslag på förbättringar är att använda sig av simulering.
Huvudsyftet med exarnensarbetet är att undersöka om produktionssimulering är tillämpbart på centrallagret. Med hjälp av produktionssimulatorn WITNESS har vi skapat en simuleringsmodell av den del av lagret som kallas entresolen, d v s det område där alla fackartiklar lagras. Rapporten är uppdelad i två större avsnitt, dels en teoridel om simulering, dels ett praktikfall med utförd simulering.
Valet att simulera beror på yttre faktorer såsom tid, pengar, prioritet och storlek på det tänkta simulerade systemet. Simuleringsprogrammet löser eller optimerar inte problemen i sig utan bör användas som ett mätverktyg för effekterna av olika påverkande faktorer och åtgärder. Ny- och omprojektering, problemlösning och driftsäkerhetsanalys kan nämnas som generella fall då det är lämpligt att tillämpa simulering. Vid enklare problem är det inte nödvändigt att använda produktionssimulering. Metoden är kraftfull och ornfattande men också kostsam i förhållande till de enklare alternativ sorn finns att tillgå. Simulering kräver riktiga indata, goda programmeringskunskaper, bra mjukvara och framför allt en gedigen kunskap om systemet och de krav som systemet skall tillgodose.
Simuleringsprojektet är utfört på avdelningen lagring & service, som ansvarar för att det alltid finns artiklar på plockplats. Målet med simuleringsmodellen är att göra en flödesanalys av lagring & service på entresolen, från det att artiklar ankommer från höglagret (buffertplats) tills de plockas från plockplats. Med hjälp av modellen har ledtid samt effekter vid förändring av antal lagerhållna artiklar studerats. Dessutom har vi undersökt vilka förändringar ett nytt förvaringssystem (blåbackssystemet) för de mest högfrekventa artiklarna kommer att medföra i materialhanteringen. Utifrån simuleringskörningarnas resultat och entresolens kapacitet anser vi att det är rimligt att sträva efter en minskning av medelledtiden med ca 25%. För de artiklar som berörs av det nya förvaringssättet är det möjligt att minska ledtiden för påfyllnad ned till en tredjedel av vad den är idag men däremot kommer antalet påfyllningar att öka.
Utgående från våra erfarenheter av simuleringsprojektet anser vi att centrallagret kan ha stor nytta av simulering som mätverktyg både vid nyprojektering och förändring av befintligt system. Vi anser att många av de problem som finns på centrallagret idag grundar sig på dålig helhetssyn över materialflödet. Den strukturerade arbetsgång som ett simuleringsprojekt kräver ger en förbättrad helhetssyn och förståelse för det studerade systemet. Detta medför goda förutsättningar för att kunna utföra förbättringar tack vare insikten av det egna arbetets betydelse i hela processen.
Produktionssimulatorn WITNESS anser vi vara ett effektivt mätverktyg och därför rekommenderar vi Volvo Aftersales att använda sig av WITNESS vid flödesanalys.
Luleå, 1996.