Digitala miljöer erbjuder unga läsare att såväl diskutera läsupplevelser som värdera densamma, exempelvis i form av bokrecensioner. Bokrecensionen har i Sverige varit en uppmärksammad skolgenre och textaktivitet bland både litteratur- och skrivdidaktiker (se exempelvis Lotta Bergman 2007; Kerstin Bergöö 2005; Annette Ewald 2007; Gun Malmgren 1992; Catharina Nyström, 2000; Maria Westman 2009) och även om den blivit omdiskuterad har den fortfarande sin plats i skolan (Mikael Nordenfors 2011; Paulina Andersson Varga 2014). Kurs- och ämnesplanerna från 2011 erbjuder möjlighet därtill, då bokrecensionen kan kopplas till både formaspekter och förmedling av åsikter och tankar (jfr. Lundström, Manderstedt & Palo, 2011).
Den funktion som nätet har för barns och ungdomars litterära aktiviteter utanför en skolkontext är hittills tämligen obeforskad i den litteraturdidaktiska forskningen i Sverige.
I studien analyseras därför bokrecensioner skrivna på fritiden och postade online av läsare mellan 14 och 20 år. Ambitionen är att bidra med kunskap om innehåll och skrivmönster som är specifika för onlinerecensioner bland de unga läsarna och hur dessa läsare positionerar sig och använder marknadsföringsstrategier på en litterär marknadsplats (jfr. Buckingham, 2005, som identifierat ett kunskapsgap när det gäller unga människors medvetenhet om marknadsföringsstrategier online).
Det empiriska materialet har samlats in online och analyserats med hjälp av kvalitativ textanalys. Centrala teoretiska begrepp är främst affinitetsutrymme (Gee, 2004) samt paratext (Genette, 1997).
En tidigare studie visar att det inlärda mönstret för skolrecensionen även används i onlinerecensioner skrivna på fritiden och postade online (Manderstedt & Palo, 2017, kommande). Genren har dock, visar resultaten, fått ett mervärde – den erbjuder recensenten en möjlighet att rekontextualisera sig som läsare och skribent och att bygga ett varumärke. Bokrecensionen blir en textaktivitet i varumärkesbygget, där läsning och litteratursamtal fungerar identitetsskapande och bidrar till (själv)bilden av en kompetent läsare.
2017.
Litteraturstudiers betydelse för språkutbildning: litteraturdidaktiska perspektiv för ungdomsskola och högskola, Jönköping, 6-7 oktober 2017