Den svenska transportindustrin har sett en kontinuerligt ökande brist på kvalificerade lastbilschaufförer, dels då samhällets behov av transporter växer som ett resultat av en ökad efterfrågan hos konsumenter men även andra underliggande socioekonomiska faktorer bidrar till chaufförsbristen i den svenska transportindustrin. Detta arbete avser därmed att behandla frågan om hur morgondagens transportbehov kan behandlas med tanke på den rådande chaufförsbristen. För att besvara denna övergripande undersökningsfråga har två underfrågor identifierats där först de underliggande orsakerna till den rådande chaufförsbristen identifieras och kategoriseras. Den andra underfrågan syftar till att besvara vilka potentiella lösningar som kan rekommenderas med hänsyn till de identifierade orsakerna. Arbetet har begränsats till endast behandla den inhemska svenska transportindustrin, och avser inte att behandla internationella transporter och behandlar endast transporter med lastbil av varierande storlek, och inte andra typer av fordon.
Studien har utförts i Stockholm åt Logistikrådet för Svensk Dagligvaruhandel. Logistikrådet är en verksamhet där flera olika matvarukoncerner arbetar gemensamt för att koordinera och utveckla kostnadseffektiva lösningar inom logistik och tar fram effektiviseringar i hela livsmedelkedjan.
Datainsamlingen har skett genom både kvalitativa och kvantitativa datainsamlingar. Initialt utfördes en kvalitativ datainsamling med hjälp av semi-strukturerade intervjuer för att kunna få en övergripande blick över problemet och kunna kartlägga problemområden. Dessa intervjuer utfördes med respondenter där personer med olika tjänster och bakgrunder valdes ut i syfte att få en så balanserad och objektiv överblick som möjligt där ett selektivt urval tillämpades. För att komplettera den kvalitativa datainsamlingen och kunna kategorisera underliggande orsaker utfördes efteråt en kvantitativ datainsamling med hjälp av en enkät som skickades ut till olika logistik- och transportföretag runt om i Sverige. Litteraturstudie har också genomförts samtidigt och har legat till grund för datainsamling och analys.
Rapporten presenterar en kartläggning av de problemområden som existerar idag med hänsyn till områden som bl.a. faktorer som påverkar rekrytering och i vilken grad, användningsfrekvens och upplevd effektivitet av rekryteringsmetoder och upplevd påverkan som chaufförsbrist orsakar för olika affärsområden. Utifrån kartläggningen har problemområden identifieras och för att effektivisera och förbättra arbetet kring rekrytering och retention av förare presenterar studien rekommendationer som kan implementeras för att åtgärda de identifierade problemområdena. Rekommendationer är bl.a centrerade kring incitamentsystem, utveckla närmare samarbete med gymnasier och yrkesskolor för att skapa ett stabilt inflöde av nya chaufförer och användning av sociala medier för annonsering vid rekrytering.