Dynamisk belastningsförmåga är att sätt att möjliggöra en högre användning av överföringskapacitet av en luftledning utan att det finns en ökad risk att ledningen blir överbelastad. Från prognosen eller mätning av väderparametrar görs det en uppskattning av hur mycket ström en luftledning klarar.
Metoden har studerats förut och det pågår en hel del forskning kring detta. Det som dock får begränsat med uppmärksamhet är dynamisk belastningsförmågas roll i överbelastningsskydd, dess olika osäkerheter och tillförlitlighet. Det är dessa aspekter som var utgångspunkter för studien som presenteras i denna rapport.
Det visas att det finns en stor potential för dynamisk belastningsförmåga under vintermånaderna i Sverige, precis då som det behövs mer överföringsförmåga. Det möjliggör bland annat en större integrering av elbilsladdning i elnätet.
En metod för dynamisk belastningsförmåga i kombination med överbelastningsskydd har introducerats; sannolikheten att ledningen är överbelastat är kriteriet för att bedöma om det behövs åtgärder för att förebygga överbelastning. Denna stokastiska metod kan användas under driftplanering (till exempel dagen innan), under driften (till exempel för att bedöma driftsäkerheten) och som en skyddsåtgärd (i fall ingen av de förebyggande åtgärderna hjälper).
Belastningsförmågan och sannolikhet på överbelastning har beräknads för varje timme under en åttaårsperiod för en hypotetisk ledning till en hypotetisk stad i Norra Sverige, Belasteå. Alla ingångsparametrar var dock baserade på verklig data och inte hypotetiska alls.
Rapporten innehåller en diskussion angående en del förslag på tillämpningar och utvidgning av metoden. Där ingår det bland annat tillämpningar i det svenska elnätet, utveckling av liknade metoder för kablar och transformatorer, samt tillämpningar då ledartemperaturen mäts.
Sweden: Energiforsk , 2020. , p. 39