Luleås konsumenters köpbeteende vid köp av sällanköpsvaror under COVID-19 pandemin.
2021 (Swedish) Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Konsumenters köpbeteende beskrivs som köpprocessen i kombination med påverkande faktorer. Köpprocessen är en linjär process med fem steg och är den process en konsument genomgår från ett behov uppstått till efter det att ett köp genomförts. De fem stegen som köpprocessen består av är behovsupptäckt, informationssökning, utvärdering av alternativ, köpbeslut och efterköpsbeteende. De faktorer som påverkar konsumenten vid ett köp är psykologiska, sociala, personliga och risk. Det går i sin tur att dela upp risk i olika riskfaktorer som kan påverka konsumenten vid ett köp, vilket är social, finansiell, fysisk, funktionell, tid och psykologisk. Studiens syfte var att beskriva köpbeteendet, under pågående COVID-19 pandemin, hos Luleås konsumenter av sällanköpsvaror. För att besvara studiens syfte har tre forskningsfrågor (FF) besvarats:
FF1: Hur kan köpprocessen hos Luleås konsumenter under pågående COVID-19 pandemi vid köp av sällanköpsvaror karaktäriseras?FF2: Vilka faktorer påverkar köpprocessen hos Luleås konsumenter vid köp av sällanköpsvaror under COVID-19 pandemin?
FF3: Hur kan Luleås konsumenters uppfattning om risker vid köp av sällanköpsvaror under COVID-19 pandemin beskrivas?
I studien har en kvalitativ metod använts där 8 respondenter har blivit intervjuade och har svarat på frågor för att definiera köpbeteendet. Tillsammans med tidigare forskning inom området har författarna formulerat en slutsats som är baserad på respondenternas svar, att Luleås konsumenter av sällanköpsvaror följer samma köpprocess som modellen framtagen av Engel et al. (1968). Den riskfaktor som var tydligt påverkad av COVID-19 pandemin var den fysiska risken av att bli smittad när konsumenten går in i en butik. Därmed valde flera respondenter att anpassa den tiden som de gick in i en butik för att minska risken för att bli smittad av COVID- 19. Denna studie kan bidra med ökad teoretisk kunskap om hur konsumenters köpbeteende vid köp av sällanköpsvaror under en pandemi kan beskrivas. Det praktiska bidraget som studien bidrar med var att handlare i Luleå ska få en ökad förståelse av hur köpbeteende kan beskrivas för att underlätta strategiska beslut som kan behövas ta för att sikta mot en ökad omsättning och få företaget att växa.
Place, publisher, year, edition, pages 2021. , p. 68
Keywords [sv]
Köpbeteende, köpprocess, risk, pandemi, COVID-19
National Category
Business Administration Economics and Business
Identifiers URN: urn:nbn:se:ltu:diva-85608 OAI: oai:DiVA.org:ltu-85608 DiVA, id: diva2:1568605
Educational program Business and Economics, master's level
Supervisors
Examiners
2021-06-182021-06-172023-09-05 Bibliographically approved